پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
شنبه8 ارديبهشت 1403     Saturday, April 27, 2024

چاپ دیجیتال یا فلکسو؟ کدام روش برای چاپ لیبل های شما مناسب تر است؟

کیفیت لیبل محصولات، نقش بسزایی در بازاریابی و فروش آنها دارد. بااینحال برای چاپ لیبل یک محصول از روش های مختلفی استفاده می شود که هرکدام مزایا و معایب خودشان را دارند.


 برای چاپ لیبل از هر دو روش فلکسو و دیجیتال استفاده میشود، اما تشخیص روش چاپی مناسب در وهله ی اول شاید کار چندان آسانی نباشد. در این مقاله می خواهیم تفاوت های هردو روش چاپی را بررسی و زمینه ی کاربری آنها را با هم مقایسه کنیم.

دیجیتال در مقابل فلکسو: مقایسه ی فرآیندها
تفاوت های این دو روش چاپی، عمدتا در طرز کار و فرآیند چاپ هرکدام مشخص میشود. در واقع بااینکه هدف نهایی هردو یکی ست، راه رسیدن به این هدف در هرکدام با دیگری متفاوت است.

لیبل به روش فلکسو
فرآیند چاپ لیبل به روش فلکسو، یکی از قدیمی ترین و بالغ ترین روش های چاپ محسوب میشود که در طی آن مرکب به شکل مستقیم و با فشار بر روی سطح فیلم یا کاغذ چاپ میشود. در چاپ فلکسو برای چاپ طرح بر روی بستر، از پلیت های لاستیکی استفاده میشود که بر روی رول سیلندر بسته میشوند. به این صورت طرح چاپ شده بر روی پلیت میتواند سفارشات با تیراژ های بالا را چاپ کند. در مورد چاپ با تیراژهای بسیار بالا، طرح سفارشی بر روی پلیت های فلزی حکاکی می شود.

یکی از معایب چاپ فلکسو، تعدد پلیت ها در هر سفارش است؛ در چاپ فلکسو باید برای هر رنگی که در طرح سفارشی استفاده شده، یک پلیت جدا آماده کرد. حالا تصور کنید شما قصد دارید طرح خودتان را در چند نسخه ی مختلف که هرکدام کمی با دیگری متفاوت است چاپ کنید. میتوانید حدس بزنید تعداد پلیت ها و هزینه های آمادگی برای آنها چقدر می شود؟

چاپ فلکسوگرافی چالش های دیگری هم دارد: زمان تحویل کار و اپراتورها. در چاپ فلکسوگرافی برای رسیدن به کیفیت مطلوب باید تمام پلیت های رنگی را هماهنگ باهم چاپ کرد که به زمان زیاد و نظارت اپراتورها نیاز دارد. چاپ بعضی از سفارشات حتی تا چند روز زمان میبرند. همچنین آمادگی و راه اندازی اولیه ی چاپ هم، هدررفت زیاد مواد را به دنبال دارد. به طور معمول در هر سفارش از چاپ فلکسو، 15 درصد از مواد اولیه در همان راه اندازی های اولیه هدر می روند.

حالا سوال اینجاست که با اینهمه هزینه های اولیه و تاخیر در چاپ، چرا فلکسوگرافی هنوز یکی از مهمترین روش های چاپ لیبل به شمار میرود؟ چون این روش بهترین فرآیند برای چاپ سفارشات تیراژ بالا محسوب میشود. در تیراژهای بالا هزینه های چاپ با فلسکو بسیار به صرفه است و به همین خاطر است که شرکت هایی مانند Budweiser برای چاپ میلیون ها لیبل خود از روش فلکسوگرافی استفاده می کند.

لیبل به روش دیجیتال
یکی از مهمترین مزیت های چاپ دیجیتال، حذف پلیت از فرآیند چاپ است. ماشین های لیبل دیجیتال فایل دیجیتالی طرح سفارشی را به زبانی تبدیل میکنند که برای هد پرینتر قابل خوانش است. بعد از آن رنگ هایی که در داخل طرح به کار رفته اند، توسط رنگ های پنتون شناسایی و بعد توسط فرآیندهای الکتروفوتوگرافی بر روی بستر چاپ میشود.در پرینترهای HP Indigo از بلنکت های حرارتی استفاده میشود که ذرات الکترونی را به داخل یک فیلم نرم نفوذ می دهد، با این فرآیند طرح سفارشی ابتدا بر روی بلنکت ایجاد می شود و بعد بر روی بستر چاپی منتقل می شود.

چاپ دیجیتال به خاطر حدف مرحله ی تولید و آماده سازی پلیت، نسبت به روش فلکسو انعطاف پذیرتر، سریعتر و کم هزینه تر است. در این دو روش، نحوه ی بازتولید رنگ ها نیز باهم متفاوت اند؛ چاپ فلکسو از رنگ های اسپات استفاه می کند، اما چاپ دیجیتال برای دسترسی به گستره ی رنگی مورد نیاز برای چاپ لیبل، از ترکیب رنگ های CMYK استفاده میکند و به همین خاطر برای تولید هر طیف رنگی به منبع مرکبی جدا نیاز ندارد.

بااینکه چاپ دیجیتال قابلیت های منحصر به فردی دارد، اما زمانی هایی هم هست که چاپ فلکسو یک نیاز ضروری ست. مثلا روش فلکسو برای چاپ عملیات تکمیلی سفارشات، امکانات بسیار متنوع تری را در اختیارمان قرار می دهد؛ برای چاپ انواع وارنیش ها، لمینیت ها و فویل کوبی ها به چاپ فلکسو نیازمند هستیم زیرا چاپ دیجیتال در این زمینه ها هنوز به اندازی فلکسو متنوع و گسترده نیست.

 
راه حل نهایی: ترکیب فلکسو و دیجیتال
درست است که هرکدام از این روش های چاپی مزایای منحصر به فرد خود را دارند، اما لازم نیست برای استفاده از یکی، دیگری را کنار گذاشت. چاپ دیجیتال آنقدر انعطاف پذیر است که به شما اجازه میدهد در بخش عملیات تکمیلی خط تولید آن از تجهیزات چاپ فلکسو استفاده کنید. 
در ماشین های هیبریدی دیجیتال فلکسو، لیبل های چاپ شده بعد از خط تولید به قسمت تزئینات، پرداخت و حافظت از چاپ وارد میشوند و در صورت نیاز به عملیاتی مانند برجسته کاری، فویل کوبی، استمپ و یا پوشش ها و مرکب های فلورسنت، از تجهیزات فلکسوگرافی بهره می گیرند.

البته برای استفاده از عملیات تکمیلی چاپ فلکسو هم به تولید و آماده سازی پلیت نیاز دارید اما از آنجایی  که در چاپ عملیات تکمیلی فقط به یک پلیت نیاز داریم، زمان و هزینه های چاپ به شکل قابل توجهی کاهش میابد. چاپ وارنیش ها و مرکب سفید هم از آنجایی که با استمپ های از پیش آماده شده چاپ میشوند، به پلیت نیاز ندارد. به طور خلاصه اینکه، با ترکیب دو روش فلکسو و دیجیتال میتوانید در حین اینکه زمان و هزینه های اضافی را حذف می کنید، از مزایای هردو روش به شکل یکجا بهره مند شوید.
 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.