پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
يكشنبه9 ارديبهشت 1403     Sunday, April 28, 2024

جایگاه چاپ فرمت عریض در صنعت بسته بندی کجاست؟

بسته بندی معمولا به عنوان صنعتی با حجم سفارشات بالا در نظر گرفته می شود که چاپ آنها با ابر ماشین های فلکسو مناسب تر و منطقی تر از پرینترهای دیجیتال فرمت عریض است. اما این حرف به این معنا نیست که چاپ دیجیتال فرمت عریض جایگاهی در صنعت چاپ بسته بندی ندارد.

بسته بندی معمولا به عنوان صنعتی با حجم سفارشات بالا در نظر گرفته می شود که چاپ آنها با ابر ماشین های فلکسو مناسب تر و منطقی تر از پرینترهای دیجیتال فرمت عریض است. اما این حرف به این معنا نیست که چاپ دیجیتال فرمت عریض جایگاهی در صنعت چاپ بسته بندی ندارد. در واقع برعکس، در این زمینه فرصت های بی شماری برای چاپ فرمت عریض وجود دارد. چاپ دیجیتال فرمت عریض می تواند بازار سفارشات محدود، سفارشات نیازمند شخصی سازی و سفارشی سازی، سفارشات فصلی یا مخصوص کمپین ها و سفارشات لوکس با تیراژ محدود را کاملا در دست بگیرد.

بسیاری از تولیدکنندگان کوچک در سرتاسر دنیا هستند که حجم سفارشات شان محدود است و به همین جهت نیازی به ماشین های فلکسو ندارند. این مدل مشتریان ترجیح می دهند سفارششان را به یک چاپخانه ی محلی بسپارند. همانطور که گفتیم، فرصت های بی شماری برای چاپ فرمت عریض وجود دارد، اما عمده ترین بخش برای آن، چاپ جعبه های کارتنی و مقوایی است. چاپ فرمت عریض برای آن دسته از سفارشاتی که تطبیق رنگی در آنها اهمیت بالایی دارد هم نقش مهمی ایفا می کند. بسیاری از برندها دوست دارند با بهتر کردن بسته بندی محصولات خود، انگیجمنت خود را با مشتریان بیشتر کنند. در این موارد معمولا برندها می خواهند بر روی تمام فضای بسته بندی طرح و تصویر تمام رنگ داشته باشند و یا آن را برای مشتری شخصی سازی کنند. مثلا بسیاری از برندها به مشتری اجازه می دهند که اسم یا پیام مورد نظرشان را بر روی بسته بندی چاپ کنند و آن را به عنوان هدیه به کسی بدهند. در بعضی موارد دیگر مشتری می تواند عکس محبوبش را بر روی بسته بندی محصول چاپ کند. همه ی این روش های خلاقانه و جذاب که به عمیق تر شدن رابطه ی میان برند و مشتری می انجامد، از هیچ راهی غیر از چاپ دیجیتال میسر نمی شود.

اغلب پرینترهای فلت بد یا فرمت عریض هیبریدی برای چاپ روی جعبه های مقوایی مناسب اند، اما اگر تعداد سفارشات از حجم مشخصی بالاتر باشد، آنوقت بهتر است به سراغ پرینترهای بزرگتر و با بهره وری بالاتر مانند Inca Digital Onset یا EFI H5 برویم. در این ماشین ها، استفاده از سیستم های بارگیری و بارگذاری اتوماتیک می تواند بهره وری را به حداکثر برساند. همچنین باید از سیستم های برش دیجیتال با سرعت بالا استفاده شود که سرعت برش در آنها با سرعت پرینتر همخوانی داشته باشد.

نکته ی حائز اهمیت دیگر این است که بسیاری از تولیدکنندگان سیستم های چاپ دیجیتال، ماشین های جوهرافشان با قابلیت یکبار گذر از ماشین (single pass) را تولید کرده اند که مخصوص صنعت بسته بندی هستند. مثلا کمپانی EFI، پرینتر فرمت جوهرافشان UV LED Nozomi را به بازار عرضه کرده و کمپانی HP ماشین C550 را در پورتفولیوی خود دارد. کمپانی Agfa هم در این زمینه سیستم های پرقدرت Inca Digital را دارد که به سیستم های عمیلات تکمیلی SpeedSet Press مجهز هستند.

مرکب های سازگار با خوراکی ها

مرکب های یووی در دنیای بسته بندی بسیار کابردی هستند. اما این مرکب ها کمی بودار اند و امکان مهاجرت مرکب هم در آنها وجود دارد. به همین دلایل نمی توان از آنها برای چاپ بسته بندی محصولات خوراکی استفاده کرد، چون ممکن است برای سلامت و امنیت خوراکی و مشتری خطراتی داشته باشد.

بسته بندی محصولات خوراکی باید با مرکب هایی چاپ شوند که از نظر سازمان غذا و دارو بی خطر و تایید شده هستند. استفاده از مرکب های یووی در بسته بندی خوراکی ها فقط زمانی مجاز است که در در داخل بسته بندی و بین بسته بندی و محصول خوراکی، یک حایل (اغلب از جنس پلاستیک) وجود داشته باشد.

بنابراین، ضروری ست که پرینترهای دیجیتال علاوه بر مرکب های یووی، سایر مرکب هایی که برای بسته بندی خوراکی قابل تایید هستند را نیز پشتیبانی کنند. برخی از پرینترهای فرمت عریض از مرکب های پایه آب هم پشتیبانی می کنند. از آنجایی که در فرمول این مرکب ها از فلزات استفاده نمی شود، سمی نیستند و آلاینده های شیمیایی هم ندارند.

بنابراین، هم برای چاپ بسته بندی مواد غذایی مناسب اند و در نهایت، بازیافت آسان تری هم دارند. اما مرکب های پایه آب دیجیتال با اینکه از کیفیت چاپ بسیار بالایی برخودارند، به اندازه ی مرکب های یووی مقاوم نیستند و به درد بسته بندی محصولاتی که نیاز به مقاومت بالا دارند، نمی خورند.

یکی از پرینترهای مناسب برای چاپ بسته بندی محصولات خوراکی، پرینتر Excelagraphix 4800 از کمپانی Xantle است که برای چاپ سفارشات محدود در نظر گرفته می شود. این پرینتر از مرکب های تونر خشک پایه آب CMYK استفاده می کند، به پرینت هدهای کمپانی Memjet مدل Versapass مجهز است و کیفیت چاپ 1600 dpi دارد. با این سیستم می توان مقواهای با عرض 1.2 و طول 2.4 را چاپ کرد. این ماشین از سرعت بسیار بالایی برخوردار نیست، ولی یک سیستم جمع و جور است که فضای کمی را اشغال می کند. این ماشین همچنین قیمت مناسبی دارد و از پس چاپ بسته بندی های جعبه ای تمام رنگ با کیفیت خوب برمی آید.

یکی دیگر از کمپانی های مطرح در زمینه ی چاپ دیجیتال بسته بندی، شرکت پرتغالی Mtex New Solutions است که یک پرینتر مجهز به فناوری Memjet را به بازار عرضه کرده است. این ماشین که NS Multi+ نام دارد، برای چاپ بسته بندی طراحی شده است. سرعت چاپ این ماشین، 9 متر در دقیقه است و می تواند با کیفیت 1600 در 800 dpi چاپ کند. مرکب های مورد استفاده ی این سیستم هم پایه آب هستند و قابلیت چاپ بر روی بسترهای بدون پوشش را دارند. اما بدیهی ست که چاپ روی بسترهای پوشش دار، کیفیت بالاتری را به دست می دهد. این ماشین برای چاپ بر روی جعبه های مقوایی و کارتنی، بسته بندی های کاغذی و کارتن های کرافت بسیار مناسب است. یک پرینتر دیگر با عملکرد مشابه، پرینتر ساخت Konika Minolta مدل PKG-675i است.

و اما کمپانی HP سری تازه ای از پرینترهای فلت بد را تولید کرده که از نظر بهره وری، ماشین های Memjet را پشت سر می گذارند. این پرینترها در دو مدل R1000 و R2000 طراحی شده اند: مدل R1000 می تواند بر روی مقواهایی با عرض 1.6 چاپ کند و سرعت آن 28 متر مربع در ساعت یا به عبارت دیگر، 7 ورق در ساعت است. مدل R2000 می تواند بر روی بستر با عرض 2.5 متر چاپ کند، سرعت ماشین هم 43 متر مربع در دقیقه یا 14 ورق در ساعت است. هر دوی آنها می توانند بر روی مقواهایی تا ضخامت 5 سانتی متر چاپ کنند. مرکب مورد استفاده ی این پرینتر هم، مرکب های معروف پایه آب لاتکس اچ پی است که قابلیت تولید کیفیتی برابر با 1200 در 1200 dpi را دارد.

هردو ماشین، قابلیت چاپ شش رنگ CMYK به اضافه ی سایان و مژنتا، به همراه رنگ سفید را دارند که البته سرعت چاپ را کند نمی کند. این سیستم همچنین قبل از چاپ، بر روی بستر یک نوع پرایمر می زند که مطمئن می شود مرکب کاملا هم بر روی سطح پوشش و هم به خود بسته بندی می چسبد و به این ترتیب، هیچگونه خراش یا سایشی نمی تواند چاپ را خراب کند.

هردو کمپانی HP و Memjet از پرینت هدهای حرارتی استفاده می کنند که اگرچه قیمت پرینتر را پایین می آورند، اما بعد از چند ماه استفاده ی متمادی، نیاز به تعویض پرینت هد در آنها وجود دارد.

شرکت Durst هم پرینتر تازه ای به صنعت چاپ بسته بندی عرضه کرده است. این ماشین که P5 250 WT نام دارد، در واقع سیستم هیبریدی سری P5 را با مرکب های پایه آب مخصوص کمپانی Durst تلفیق کرده است. این سیستم از شش رنگ CMYK به اضافه ی سایان روشن و مژنتای روشن پشتیبانی می کند. این مرکب ها کاملا بدون بو هستند و با دستورالعمل های مرکب های مورد تایید سازمان غذا و دارو کاملا هماهنگ هستند. بنابراین از این سیستم می توان برای چاپ بسته بندی محصولات خوراکی استفاده کرد. این سیستم ها در اصل برای چاپ روی جعبه های کارتنی و مقوایی طراحی شده اند و می توانند بر روی جعبه هایی با عرض 250 سانتی متر چاپ کنند. سرعت این سیستم 345 متر مربع در ساعت است و حداکثر کیفیت چاپ آن 1000 dpi است. قیمت این ماشین ارزان نیست ولی می تواند تصاویری با کیفیت بالا چاپ کند. فیلم مرکب چاپ شده در این سیستم ها بسیار نازک است که باعث می شود کیفیت نهایی کار قابل قیاس با کیفت چاپ افست باشد.

سهم چاپ دیجیتال از صنعت بسته بندی اگرچه هنوز زیاد نیست، اما بسیار مهم است. این فناوری فرصت های بسیاری را مخصوصا در سه زمینه ی شخصی سازی، سرعت و اثربخشی، پیش روی تولید کنندگان بسته بندی ایجاد کرده که قبل از این امکان پذیر نبودند. سطح سفارشی سازی ای که پرینترهای دیجیتال در چاپ بسته بندی ایجاد کرده اند، توسط ماشین های چاپ سنتی مانند افست و فلکسو امکان پذیر نیست. همچنین چاپ دیجیتال نسبت به چاپ سنتی هم کم مصرف تر است و هم زباله ی کمتری تولید می کند. همین باعث می شود که چاپ دیجیتال، به گزینه ی بسیار پایدارتری تبدیل شود. هزینه های چاپ دیجیتال هم برای سفارشات محدود و متوسط، نسبت به چاپ سنتی پایین تر است. همچنین از آنجایی که نیازی به مراحل پیش از چاپ ندارد، زمان آماده سازی و تحویل کار در این فناوری سریعتر انجام می شود. همینطور که فناوری ها پیشرفته تر می شوند، شاهد خواهیم بود که جایگاه چاپ دیجیتال در صنعت بسته بندی مهم تر و ضروری تر خواهد شد.
 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.