پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
پنج شنبه9 فروردين 1403     Thursday, March 28, 2024

چاپ جوهرافشان بر روی فلزات؛ از سیر تا پیاز

چاپ برروی فلزات کارآسانی نیست؛سطح فلزات متخلخل نیست واین یعنی مرکب نمیتواندبه درون فلزنفوذکند.کاغذبرخلاف فلز،سطح متخلخلی داردکه مرکب به سادگی به آن نفوذمی کندوبرروی آن می نشیندویک چاپ دائم ایجادمی کند

چاپ بر روی فلزات، به مرکب های بسیار زود خشک شونده نیاز دارد که وفتی بر روی فلز چاپ میشوند، فورا خشک و سخت شوند. اگر فرآیند خشک شدن مرکب به اندازه ی کافی سریع نباشد، موجب لکه آوردن و چاقی ترام می شود.

پرینترهای جوهرافشان پیوسته، جوهرافشان حرارتی و سیستم های پیزو، برای چاپ بر روی انواع فلزات از جمله فولاد مناسب هستند و رایج ترین مرکب های مصرفی برای این نوع چاپ، مرکب های سالونت و یووی است.

چاپ جوهرافشان بر روی فلزات پوشش دار
اگر بخواهید یک چاپ دقیق و با وضوح بالا بر روی فلزات، چه آلمینیوم، چه فولاد ضد زنگ و یا هر فلز دیگری داشته باشید، اولین قدم برای انتخاب مرکب مناسب این است که بدانید فلز مورد نظرتان پوشش دار هست یا نه. در اغلب اوقات، برای چاپ از فلزات پوشش دار استفاده می شود که کار چاپ را بسیار راحت تر می کند. پوششی که بر روی سطح فلز زده می شود، مانند پرایمر عمل می کند و مرکب به خوبی بر روی آن می نشیند.

یکی از رایج ترین فلزات برای چاپ، آلمینیوم است که سبک و انعطاف پذیر است و فرسوده نمیشود. از آلمینیوم بیشتر برای ساخت تابلو و بیلبوردهای رویدادها و نمایشگاه های تجاری استفاده می شود. آلمینیوم را می شود با پرینترهای فلت بد فرمت عریض چاپ کرد.

چاپ جوهرافشان بر روی فلزات بدون پوشش
چاپ بر روی فلزات بدون پوشش کمی چالشی تر است. انتخاب مرکب هم در این مورد کمی محدودتر است. اولین قدم در چاپ فلزات بدون پوشش، انتخاب پرایمر مناسب است. البته با استفاده از برخی مرکب ها با ویژگی های خاص هم، میتوان به طور مستقیم بر روی سطح فلز چاپ کرد. اما اکثر چاپخانه ها، پرایمر را به دلیل ارزانتر بودن، به مرکب های خاص ترجیح می دهند.

کمپانی هایی به شکل تخصصی، کار چاپ بر روی فلزات و شیشه انجام میدهند، از مرکب های حساس به نور استفاده میکنند. زیرا این مرکب ها کاتیونی هستند و وقتی در مقابل نور لامپ های یووی یا مرکوری قرار میگیرند، به فرآیند «کیورینگ» ادامه میدهند تا زمانی که تمام انرژی خود را از دست میدهند و در نهایت کاملا بر روی سطح فلز یا شیشه قفل می شوند.

مرکب های غیر کاتیونی، هنگام خشک شدن کمی جمع شده و تاب میخورند (در مقیاس های میکرونی). این اتفاق باعث میشود که مقاومت این مرکب ها بعد از چاپ، کمتر باشد و با خراش و سایش، از روی سطح فلز جدا شوند. مرکب های کاتیونی، تاب خوردگی ندارند و بنابراین، مقاوم تر هستند.

چاپ جوهرافشان بر روی فلزات انعطاف پذیر
چاپ بر روی فلزات منعطف و خمش پذیر مانند آلمینیوم هم چالش های خودش را دارد. در برخی موارد این فلزات، بعد از چاپ باید حرارت ببینند تا به حالت مورد نظر دربیایند. برخی دیگر از آنها، هنگام استفاده از محصول نهایی در معرض خمش یا دما قرار میگیرند و بنابراین چاپ روی آنها باید با دوام باشد.
پرینترهای جوهرافشان، قابلیت چاپ باکیفیت و مقاوم بر روی فلزات خمش پذیر را دارند. مرکب هایی که به این منظور استفاده میشوند هم، توانایی مقاومت تا حرارت 180 درجه را دارند.
 

کاربردها
چاپ جوهرافشان میتواند بر روی قوطی ها و سطوح فلزی دارای پوشش کروم به راحتی چاپ کند. با چاپ دیجیتال میتوان کار سفارشی سازی و شخصی سازی محصولات را هم به راحتی انجام داد. مثلا قوطی های نوشیدنی های لوکس را درنظر بگیرید که برای اشخاص یا رویدادهای خاص، سفارشی سازی میشوند. اینکار با چاپ جوهرافشان به راحتی قابل انجام است.

مرکب هایی که برای چاپ جوهرافشان فلزات مورد استفاده قرار می گیرند، از ویژگی های زیر برخوردارند:
  • توانایی مقاومت در دماهای بالا را دارند.
  • در برابر تماس با مواد شیمیایی مانند روغن ها، اسیدها و ... مقاومند.
  • قابلیت خمش پذیری و کشیده شدن بدون ترک خوردن را دارند.
  •  
از قطعات فلزی چاپ شده با چاپ جوهرافشان در صنایع مختلف استفاده می شود:
هوا فضا: قطعات و تجهیزات بزرگ و کوچک به کار رفته در هواپیماها، موتورها، موشک ها و ماهواره ها، با پرینترهای جوهرافشان چاپ میشوند.
خودرو: تجهیزات و لوازم یدکی خودرو و علامت زنی و کدزنی این قطعات با چاپ جوهرافشان انجام میشود.
تجهیزات پزشکی: چاپ متون و علامت های ریز و حساس تجهیزات پزشکی و مخصوصا کدزنی و چاپ شماره سریال بر روی آنها، با چاپ جوهرافشان انجام می شود.
صنایع دریایی: تجهیزاتی مانند لوله های اکسیژن، نیازمند علامت گذاری و کدزنی های دقیق و تمیز است که با چاپ جوهرافشان انجام می شود.
هنر و مجسمه سازی: چاپ قطعات فلزی هنری، به خاطر ظرافت و حساسیت بالای آنها با چاپ جوهرافشان انجام می گیرد.
معماری و مهندسی: چاپ بر روی لوله ها فلزی مورد استفاده در صنعت معماری و ساختمان مانند لوله های آب، پشت بام سازی، پنجره ها و چاپ بر روی تجهیزات مسی، فولادی، آلمینیومی، روی، آهن و...

مرکب های مناسب چاپ جوهرافشان فلزات
فقط فناوری جوهرافشان نیست که برای چاپ بر روی فلزات بهینه شده، بلکه مرکب های جوهرافشان هم ثابت کرده اند که از مقاومت و چسبدگی بالایی بر روی فلزات برخوردارند؛ فرمولاسیون این مرکب ها به گونه ای طرحی شده که در مقابل حرارت، فرسایش، خراش، مواد شیمیایی، الکل، اسیدها، روغن و چربی ها، هیدروکربن ها و حلال ها مقاومند.
با اینحال انتخاب مرکب چاپ جوهرافشان مناسب برای فلزات به شرایط زیر بستگی دارد:
  • نوع فلز
  • نوع پرایمر سطحی
  • کاربرد محصول نهایی
  • شرایط محیطی که قرار است در آن قرار بگیرد.
  •  
مرکب های سالونت مناسب برای چاپ جوهرافشان
مرکب های سالونت، از این نظر برای چاپ بر روی فلزات مناسبند که چسبندگی بسیار مناسبی بر روی سطح فلز ایجاد میکنند. مرکب های سالونت دای، مرکب هایی هستند که بر روی سطوح غیر متخلل بسیار سریع خشک میشوند و برای چاپ روی فلزات مناسبند. این مرکب ها، شرایط نگهداری سختی هم ندارند و هنگام چاپ، در هد پرینتر خشک نمی شوند.

مرکب های پایه آب مناسب برای چاپ جوهرافشان
تا همین اواخر، چاپ مرکب های پایه آب بر روی فلزات ممکن نبود، زیرا این مرکب ها بر روی فلزات از مقاومت کافی برخوردار نبودند. اما امروزه، با چاپ جوهرافشان میتوان مرکب های پایه آب را بر روی فلزات هم با اثربخشی بالا چاپ کرد. سیستم های جوهرافشان از مرکب های پایه آب با فناوری پاشش نانو استفاده میکند که تجمع پیگمنت در آنها بیشتر است. به خاطر همین ویژگی، مرکب هنگام پاشش به شکل کاملا یکنواخت و با پوشش یکسان بر روی سطح فلز می نشیند.

مرکب های کیوربِل مناسب برای چاپ جوهرافشان
یووی: مرکب های یووی کاربردهای چاپ فلزات را گسترش داده و مقاومت چاپ را بالا برده اند. چاپ با مرکب های یووی باکیفت تر و مقاومت آن به خراش و سایش بالاتر است.

LED: از مرکب های ال ای دی بیشتر برای چاپ تزیینات و عملیات تکمیلی روی فلزات استفاده می شود. این مرکب ها برای چاپ بر روی قوطی نوشیدنی ها، کنسروها، قوطی اسپری و... استفاده میشود. این مرکب ها خشک شونده هستند و برای محیط زیست هم پایدارند.

EB: مرکب هایی که با اشعه ی ماورابنفش یا الکترون بیم کیورینگ میشوند، برای چاپ بر روی فلزات بسیار مناسب اند؛ وضوح و کیفیت چاپ با این مرکب فوق العاده ست. همچنین این مرکب نسبت به آب و حلال ها حساس نیست. قیمت آن پایین است و از نظر محیط زیستی هم جزو مرکب های سالم و پایدار به شمار می روند.

 
برای دیدن فیلم  اینجا  کلیک کنید

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.