پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
جمعه7 ارديبهشت 1403     Friday, April 26, 2024

چاپ جلوه های متالیک به روش دیجیتال

اگر می خواهیدطرح متالیک روی محصول چاپی تان واقعابرق متالیک فلزی داشته باشد، پس بایدازفلزواقعی استفاده کنید.برای رسیدن به این جلوه درچاپ دیجیتال راهکارهای متفاوتی وجودداردکه دراینجا به آن می پردازیم.

برای ایجاد جلوه های متالیک در چاپ دیجیتال، سه روش متفاوت وجود دارد:
  •  در داخل مرکب یا تونری که استفاده میکنیم، پرک های ریز فلزی داشته باشیم.
  • لایه ی زیرین قسمتی که قرار است جلوه ی متالیک داشته باشد، متالایز شده باشد.
  • بر روی سطح چاپ، از یک لایه ی نازک ورق متالایز شده استفاده کنیم.
هرکدام از این روش ها، تکنیک ها و روش چاپ خاص خودش را می طلبد که در نهایت، نتیجه ی چاپی متفاوتی هم به دست می دهد.
 

بستر متالایز شده
یک بستر متالایز شده، ممکن است با یک لایه ورق متالایز از جنس پلاستیک پلی استر لمینیت شده باشد، و یا اینکه بر روی آن مرکب متالیک چاپ شده باشد. نتیجه ی استفاده از لایه های ورقی متالایز شده ای که از جنس پلاستیک هستند با مرکب های متالیک بسیار متفاوت است؛ ورقه های متالایز بر خلاف مرکب های متالیک می توانند جلوه های بسیار براق فلزی ایجاد کنند که بازتاب نور در آنها به قدری زیاد است که به چاپ، جلوه ای آینه ای می دهد. افکت های هولوگرافیک را هم معمولا با همین ورقه های متالایز شده ایجاد می کنند.

برخی از پرینترهای دیجیتال در کار با ورقه های پلاستیکی متالایز شده، از دیگر انواع آنها بهتر عمل می کنند؛ مثلا پرینترهای اچ پی ایندیگو و جوهرافشان های یووی، چه از نوع فرمت عریض باشند و چه فلت بد، در تمام برندهای Mimaki، Mutoh و Roland، به خوبی از پس اینکار برمی آیند.

در مورد پرینترهای تونر هم، باید بگوییم که بعضی با چاپ ورقه های پلاستیکی سازگارند و بعضی نه. پس بهترین روش این است که قبل از خریداری پرینتر، از آن یک نمونه کار بگیرید. اما به طور کل میتوان اطمینان داشت که پرینترهای تونری سری MGI Meteors از کمپانی Konica Minoltas ، پرینترهای مدل Pro C از برند Ricoh ، سری Versafire از Heidelberg و Iridesse از کمپانی Xerox، همگی با چاپ این ورقه های پلاستیکی سازگار هستند.

مرکب های غیر یووی فرمت عریض هم، زیاد برای چاپ روی ورقه های پلاستیکی مناسب نیستند و مرکب های پایه آبی را هم بدون وجود پوشش های گران قیمت بر روی پلاستیک، نمیتوان برای اینکار مورد استفاده قرار داد. مرکب های سالونت و لاتکس هم برای چاپ بر روی پلاستیک مشکلی ندارند، و بعضی پرینترها حتی مرکب سفید مات را هم بر روی ورقه های پلاستیک چاپ می کنند.



چاپ متالیک مستقیم
اگر قصد دارید به شکل مستقیم بر روی بستر متالایز شده چاپ کنید، میتوانید از مرکب یا تونرهای شفاف یا ترنسپرنت استفاده کنید که البته در این صورت ظاهر چاپ کمی محوتر به نظر میرسد. اگر میخواهید چاپ تان رنگ نرمال خودش را حفظ کند، پس می توانید در زیر لایه ی چاپ از یک پوشش سفید استفاده کنید. اگر می خواهید در کل کار رنگ سفید چاپ کنید و فقط قسمت هایی را باقی بگذارید که بستر متالایز شده خودش را از زیر رنگ سفید نشان دهد، آنوقت این جلوه ی چاپی شبیه به «فویل اسپات» می شود که اینجا می توانید از مزیت منحصر به فرد چاپ دیجیتال هم بهره بگیرید و آن را در نسخه های تصویری متفاوت چاپ کنید. در این صورت نتیجه ی کار چشمگیر خواهد شد، مخصوصا اگر رنگ سفید را به شکل هافتون چاپ کنید که بستر متالیک زیرین را با جلوه های مختلفی نشان دهد.

تمام پرینترهای اچ پی ایندیگو می توانند رنگ سفید مات را به عنوان رنگ اول چاپ کنند که بر روی بسترهای متالایز شده به خوبی مینشید. از پرینترهای تونری که قابلیت چاپ مرکب سفید مات بر روی بستر متالایز شده را دارند هم میتوان به پرینترهای NexPress و Nexfinity Press از کمپانی Kodak، مدل های Pro C7100 و Pro C7200 از Ricoh و پرینتر مدل Colour 1000i و Iridesse از برند Xerox اشاره کرد.


چاپ سیلور
در سال های اخیر، تعداد ماشین های چاپ دیجیتالی که قابلیت چاپ با مرکب ها و تونرهای متالیک را دارند، بسیار بیشتر شده. این پرینترهای میتوانند یک جلوه ی متالیکی مقبول تولید کنند اما در اغلب موارد، این جلوه ها بیشتر شبیه رنگ طلایی و نقره ای هستند تا جلوه هایی با برق فلزی و آینه ای. از طرف دیگر، در این پرینترها امکان چاپ متالایز به شکل هافتون و گرادیانت و با تینت های رنگی دیگر هم وجود دارد که ایجاد جلوه های رنگی پیچیده تر را هم امکان پذیر کرده است.

اولین بار، در دروپای سال 2008 بود که کمپانی Kodak، تونر متالیک طلایی را برای پرینترهای مدل NexPress خود به بازار معرفی کرد، مدت زمان زیادی هم طول کشید که آن را به بازار عرضه کند، اما هنوز خبری از تونر نقره ای نیست. حتی برای آخرین مدل از پرینترهای Nexfinity !

کمپانی پیشرو بعدی، Xerox بود که سری تونرهای نقره ای و طلایی خود را برای ماشین مدل Colour 1000i خود عرضه کرد که تا آن زمان، درخشانترین مرکب های متالیک عرضه شده در دنیا بودند. بعد از آن این مرکب ها برای سری پرینترهای Iridesse بهینه و عرضه شدند. این ماشین دارای پنج واحد رنگی ست که میتوان از دو واحد به طور همزمان برای چاپ جلوه های بصری تکمیلی، یعنی رنگ های طلایی، نقره ای، سفید مات یا لمینیت شفاف استفاده کرد. با استفاده از این ماشین می توان یکی از رنگ ها را به صورت پوشش زیرین و یکی یا دوتای بعدی را به صورت پوشش سطحی چاپ کرد که امکانات و جلوه های چاپی را بسیار گسترده و متنوع تر می کند.

کمپانی اچ پی هم در سال 2010، مرکب سفید مات را برای تمام پرینترهای دیجیتال اچ پی ایندیگوی خود عرضه کرد که برای چاپ بر روی بسترهای متالایز شده بهینه شده بود.  در سال 2013 هم این شرکت، مرکب های نقره ای خود را معرفی کرد که آن زمان فقط برای ماشین های چاپ لیبل رول سازگار شده بودند. مرکب نقره ای برای ماشین های ایندیگوی ورقی هم همین پارسال به بازار عرضه شدند. این پرینترها هفت واحد رنگی دارند که با آنها میتوان رنگ های CMYK را به همراه سفید، لمینیت شفاف و رنگ نقره ای، با هر ترتیبی بر روی محصول چاپ کرد.

بعضی از پرینترهای فرمت عریض جوهرافشان سالونت هم مرکب های متالیک دارند که همگی فقط به رنگ نقره ای هستند اما کارکرد آنها این است که با چاپ در سطح کار، جلوه های رنگی دیگری ایجاد کنند. کمپانی های  Mimaki و Roland هم برای پرینترهای دیجیتال فرمت عریض خود، مرکب های متالیک عرضه کرده اند. اما برند Mutoh تا حالا هیچ مرکب متالیکی معرفی نکرده است.

همچنین تلاش ها برای تولید مرکب های متالیک یووی، به خاطر لایه ی ضخیم مرکبی که ایجاد می کند، تا حالا خیلی موفقیت آمیز نبوده است، اما کمپانی Mimaki به تازگی برای پرینتر فلت بد مدل UJF-715-plus خود، یک مرکب متالیک یووی ال ای دی معرفی کرده که نتیجه ی مطلوب و براقی هم به دست می دهد. همین مورد نشان می دهد که در چاپ دیجیتال، دسترسی به مرکب های یووی متالیک هم کار غیرممکنی نیست.
 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.