پایگاه اطلاع رسانی صنعت چاپ و بسته بندی ایران
چهارشنبه3 بهمن 1403     Wednesday, January 22, 2025

نشست انجمن فرهنگی زنان ناشر برگزار شد

نشست انجمن فرهنگی زنان ناشر درباره هوش مصنوعی و صنعت نشر و توسعه فردی، شنبه در سرای اهل قلم برگزار شد.




به گزارش پایگاه اطلاع رسانی صنعت چاپ و بسته بندی و به نقل از ستاد خبری سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نشست انجمن فرهنگی زنان ناشر درباره هوش مصنوعی و صنعت نشر و توسعه فردی، شنبه در سرای اهل قلم برگزار شد. در این مراسم عبدالحسین کلانتری، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران نیز حضور داشتند.برخلاف دیگر نشست‌های هفته کتاب، انجمن فرهنگی زنان ناشر نشست خود را با دو عنوان برگزار کرد. عنوان نخست با سخنرانی مرضیه فخرایی، مدیرمسئول انتشارات آینده پژوه، درباره تاثیر مطالعه بر رشد و توسعه فردی بود و دومین موضوع هوش مصنوعی و صنعت نشر نام داشت که محمدعلی حسینیان، نویسنده و مدرس فن بیان آن را ارائه کرد. مریم سادات ظهوریان، رئیس انجمن فرهنگی زنان ناشر نیز مجری این نشست بود.

ضرورت رشد و توسعه فردی
در مبحث نخست این نشست، مرضیه فخرایی درباره ضرورت رشد و توسعه فردی سخن گفت و آن ‌را امری دائمی در زندگی دانست.
مدیرعامل موسسه خانه تعالی تهران تاکید کرد: توسعه فردی در دنیای امروز یک ضرورت بوده و به هیچ عنوان امری فانتزی نیست.
وی افزود: مطالعه مهم‌ترین و بهترین راه توسعه فردی است. در واقع توسعه فردی به این معناست که هرکسی ظرفیت‌ها و استعدادهای وجودی خود را پرورش دهد و شکوفا کند.
ارتباط متقابل کیفیت زندگی و رشد شخصی
فخرایی با اشاره به اهداف توسعه فردی بیان کرد: توسعه کیفیت زندگی و ارتقای شخصیت از اهداف اصلی توسعه و رشد فردی است. این دو با یکدیگر ارتباط متقابل دارند؛ با رشد شخصیت، کیفیت زندگی بهبود می‌یابد و  ارتقای زندگی نیز رشد شخصیت را به همراه دارد.
مدیرمسئول انتشارات آینده پژوه ادامه داد: توسعه فردی در حقیقت ترجمه Personal Development است. این واژه معناهای مختلفی دارد، بهترین معادل برای آن رشد فردی است نه توسعه فردی. البته رشد شامل همه موجودات زنده می‌شود؛ با این تفاوت که رشد دیگر موجودات زنده غریزی بوده و آگاهانه نیست.
فخرایی درباره ابعاد وجودی انسان و نسبتش با رشد گفت: رشد فردی انسان کاملا آگاهانه، همه جانبه و وسیع است. در حقیقت رشد دلیل وجود انسان است. انسان بدون رشد خواهد مرد. ما در زندگی سرمایه‌ای به نام عمر داریم که باید از آن استفاده کنیم. اگر رشد نکنیم این سرمایه را هدر داده‌ایم. این در حالی است که باتوجه به چندبعدی بودن وجود انسان، رشد فردی نیز باید همه جانبه و در تمامی جنبه‌های زندگی صورت بگیرد.
وی اضافه کرد: باید افکار، اعتقادات و باورها و احساسات خود را کنترل کنیم. باورهای ما زندگی‌مان را می‌سازد و باید باورهای اشتباه خود را تغییر دهیم. همچنین باید بر گفت‌وگوی درونی کنترل داشته و مهارت‌های تفکر، تجسم، تخیل و خلاقیت را ارتقا دهیم.
تغییر باورها و عادات غلط
فخرایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ضرورت یافتن معنا برای وجوه مختلف زندگی گفت: باید عادت‌های غلط خود را با عادت‌های صحیح جایگزین کرده و مهارت‌های ارتباطاتمان را نیز بهبود بخشیم. در این میان مهم‌ترین جنبه رشد، رشد معنوی است. برای هر پدیده باید معنا و هدفی بیابیم. در واقع در زندگی هیچ چیزی پوچ نیست. همه چیز دارای نظمی است که خدای متعال ایجاد کرده است.
او با تاکید بر ضرورت رشد فردی در زمانه امروز ادامه داد: از دیگر مهارت‌های فردی، شناخت زمانه‌ای است که در آن زندگی می‌کنیم. باید زمانه خود را بشناسیم. ما در عصر ارتباطات و تغییرات گسترده و شتابان زندگی می‌کنیم. اکنون نمی‌توان به داشتن شغل و ارتباطاتی محدود بسنده کرد. باید مداوم توانمندی‌های شغلی خود را ارتقا دهیم.
فخرایی با اشاره به این‌که اگر رشد نکنیم، عقب می‌مانیم، بیان کرد: اگر به جلو حرکت نکنیم به عقب خواهیم رفت، چراکه دنیا در حال رشد است. دوره‌های آموزشی رشد فردی اگرچه مفید است اما رشد یک امر شش ماهه و یکساله نیست؛ رشد فردی فرآیندی دائمی است. یکی دیگر از عوامل رشد فردی، خودشناسی است که آن نیز یک فرآیند دائمی است.





هوش مصنوعی عصر جدیدی را رقم زد
محمد علی حسینیان در ادامه این نشست به موضوع «هوش مصنوعی و صنعت نشر» پرداخت و گفت: بعد از عصر مدرنیته تمامی مفاهیم برای انسان مدرن تغییر کرد. بشر دیگر نیازی نداشت که به تفکر بزرگان رجوع کند، بلکه خود دارای آزادی و استقلال بود و تفکری مستقل داشت. معنای همه مفاهیم نیز عوض شد و بدی و خوبی معانی متفاوتی پیدا کردند.
وی افزود: یکی از دلایل ایجاد آشفتگی در جوامع بشری، وارد کردن تفکری از دیگر جوامع است. پس از انقلاب صنعتی، به جز تفکر، ابزار مدرن نیز آمده است. مدرنیته و مدرنیسم به جوامع بشری هجوم آورده و انسان مدرن تبدیل به فردی بلاتکلیف و آشفته شده است. با هر پدیده تازه‌ای که مواجه می‌شویم به دلیل وارداتی بودن، با آشفتگی و آسیب‌های ناشی از آن مواجه می‌شویم. البته همگی فواید و برکاتی دارند اما نسل‌هایی در این میان قربانی می‌شوند.
معضلات عوامل وارداتی
حسینیان گفت: مثال بارز پدیده‌های وارداتی شبکه‌های اجتماعی است. بزرگان ما عنوان می‌کردند به سواد مجازی نیاز داریم که ناگهان با رسانه‌های مجازی مواجه شدیم. بنابراین مساله سواد رسانه‌ای نیز مطرح شد. اکنون با چندهزار پایگاه خبری مواجه هستیم که عملا کنترل همگی آن‌ها ناممکن است. مردم ایران علاقمند به تکنولوژی هستند، ممکن است بسیاری بضاعت کافی در اختیار نداشته باشند، اما برای دراختیار داشتن به روزترین تکنولوژی هزینه می‌کنند. در مواردی ممکن است فرد ماهی ۱۲ میلیون تومان درآمد داشته باشد و ماهی ۵ میلیون تومان برای خرید موبایل به‌روز قسط پرداخت کند.
وی ادامه داد: هوش مصنوعی درواقع آغاز یک دوران تاریخی است. مانند زمانی که انسان توانست کشاورزی کند، درنتیجه یکجانشین شد و به جای مهمان طبیعت بودن، تولیدکننده شد. مهم‌ترین ویژگی آن رام کردن حیوانات وحشی بود. اگر اسب رام نمی‌شد، هیچ امپراتوری نیز ایجاد نمی‌شد. هوش مصنوعی نیز به همین اندازه می‌تواند در جامعه تغییرات ایجاد کند. برای بررسی دقیق آن نخست باید بدانیم هوش مصنوعی به چه معناست؛ هوش واژه‌ای است که تنها برای انسان به کار می‌رود. انسان موجودی است که اطلاعات را بررسی کرده، تحلیل می‌کند و براساس آن تصمیم‌گیری می‌کند، این تصمیم به همراه خود نتایج و عواقبی دارد که انسان آن‌ها را تجربه می‌کند. تجربیات او را تغییر داده و موجب رشد وی می‌شود.

خطر توسعه هوش مصنوعی
حسینیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خطرات هوش مصنوعی ادامه داد: هوش مصنوعی نیز همین ویژگی‌ها را دارد. حال پس از تجربه کردن نتایج تصمیماتش او نیز تغییر می‌کند. انسان حیوان ناطق است، نه به قدرت سخن گفتن انسان که به عقل او اشاره دارد. بعد از هوش مصنوعی دیگر انسان حیوان ناطق نخواهد بود. عقل را که نتیجه تحلیل و تصمیم‌گیری است هوش مصنوعی نیز در اختیار خواهد داشت.
او افزود: هوش مصنوعی اکنون قادر است ابزار و نرم‌افزار تولید کند. حال تصور کنید بعد از توسعه و تحول آن چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. فیلم سه گانه ماتریکس به همین امر اشاره داشت.
حسینیان با اشاره به دیدگاه بدبینانه و خوشبینانه به هوش مصنوعی، بیان کرد: نگاه بدبینانه با شک و تردید به هوش مصنوعی و آینده آن می‌نگرد. اما دیدگاه خوش‌بینانه آن است که انسان نیز به موازات توسعه هوش مصنوعی، رشد خواهد کرد.
سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از ۲۳ آبان (۱۴۰۳) شروع شده و تا ۳۰ آبان (۱۴۰۳) ادامه دارد.





 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی صنعت چاپ و بسته بندی ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی صنعت چاپ و بسته بندی ایران" است.