پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
پنج شنبه6 ارديبهشت 1403     Thursday, April 25, 2024

فناوری جوهرافشان چگونه روند تولیدات کتاب را متحول کرد؟

سیستم های جوهرافشان تجاری با آنکه هنوز قدمت چندانی ندارند، ولی در تمام صنایعی که به آن راه پیدا کردند، تحولات چشمگیری ایجاد کرده اند.

اولین صنعتی که از چاپ جوهرافشان بهره مند شد، بازار قبوض و اسناد تجاری بود. چاپ جوهرافشان توانست یکی از اهداف دیرینه ی فعالین این صنعت که کنار گذاشتن قالب های از پیش آماده برای قبوض و اسناد تجاری و قانونی بود را محقق کند.

برای دو دهه ی متمادی، چاپ قبوض و اوراق تجاری در دو مرحله انجام می گرفت:
 اول: پرینت یک فرم از پیش آماده ی دارای لوگو و دیگر ملزومات.
 دوم: چاپ همان فرم در یک پرینتر تونر تک رنگ برای چاپ اطلاعات متغیر، از جمله اطلاعات مخصوص مشتریان و مشترکان.

اما با پدیدار شدن چاپ جوهرافشان در این صنعت، کم کم تمام فرم های از پیش آماده شده کنار گذاشته شدند. با اینکار هم در هزینه ها صرفه جویی شد، هم جریان های کاری کوتاه تر و روان تر شدند، و هم دیگر می توانستیم در چاپ اطلاعات متغیر از رنگ هایی غیر از رنگ مشکی هم استفاده کنیم.
تا حالا اصطلاح TransPromo به گوشتان خورده؟ ترنس پرومو در واقع یک اصطلاح صنعتی ست که اسناد تجاری را به فرصت های تبلیغاتی تبدیل می کند. این پدیده بدون وجود سیستم های جوهرافشان نمی توانست وجود داشته باشد. در واقع انعطاف پذیری، سرعت، بهره وری، کیفیت و قابلیت اطمینان بالای چاپ دیجیتال است که توانسته این اصطلاح را در دفترچه ی اصطلاحات بازاریابی ثبت کند. کمی بعد، چاپخانه های بروشورهای تبلیغاتی و انتشاراتی های کتاب هم از مزیت های چاپ دیجیتال بهره مند شدند.

در ابتدا چاپ با پوشش مرکبی کم بر روی کاغذهای بدون پوشش، خوراک سیستم های جوهرافشان بود، برای همین هم هست که اوراق و اسناد تجاری، اولین بازاری بود که از سیستم های جوهرافشان بهره مند شد. هرچقدر پوشش مرکب بیشتر می شود، سیستم های جوهرافشان باید برای خشک شدن مرکب بر روی کاغذ تلاش بیشتری کنند. اما این چالشی نیست که غیرقابل حل مانده باشد؛ اینروزها طراحان سیستم های جوهرافشان، با توسعه ی سیستم های خشک کنی پیشرفته، مرکب های مخصوص جوهرافشان و کاغذهای مخصوص و در عین حال مقرون به صرفه، توانسته اند سرعت و کیفیت چاپ ماشین های چند رنگ جوهرافشان را به حد و اندازه ای برسانند که حالا به رقیب جدی روش های سنتی مانند افست تبدیل شده است.

منابع معتبر، نرخ رشد سالیانه ی چاپ کتاب به روش دیجیتال را در بازه ی زمانی سال های 2017 تا 2022، 6.9 درصد تخمین می زنند. این رقم نشان می دهد که چاپ کتاب به یکی از زمینه های مهم کاربرد چاپ دیجیتال تبدیل شده و پتانسیل رشد آنهم بسیار زیاد است.
چاپ دیجیتال در ابتدا با سیستم های تونری جای خود را در چاپ کتاب باز کرد، اما بعدها با رواج سیستم های جوهرافشان در این صنعت، چاپ کتاب های رنگی، دارای نمودار و عکس و با کیفیت بالا هم با چاپ دیجیتال انجام شد. سفارشی سازی و عملیات تکمیلی اتوماتیک هم از دیگر مزایای چاپ کتاب با سیستم های جوهرافشان است. چاپ کتاب های رنگی باکیفیت با کاغذ های پوشش دار هم مرحله ی بعدی نفوذ چاپ دیجیتال جوهرافشان در صنعت کتاب محسوب می شود.

دو دهه ی پیش بود که ناشران تصمیم گرفتند از فرصت های چاپ دیجیتال برای چاپ کتاب استفاده کنند. مهمترین انگیزه ی آنها هم صرفه جویی در هزینه ها از راه کاهش تیراژ اضافی کتاب ها بود. چاپ کتاب به روش افست به گونه ای ست که با افزایش تیراژ کتاب، از هزینه های چاپ کتاب کاسته می شود. این کار برای چاپ کتاب های پرفروش جواب می دهد، ولی برای چاپ کتاب های با فروش متوسط مناسب نیست. در این موارد ناشر در اغلب اوقات مجبور است حجمی بسیار بیشتر از آنچه که واقعا قادر به فروش آن است را سفارش دهد که هزینه های اضافی بسیاری را به ناشر تحمیل می کند.
اما چاپ دیجیتال این وضعیت را تغییر داد؛ در چاپ دیجیتال، با بالا یا پایین رفتن حجم سفارش، هزینه ی چاپ تغییر نمی کند. برای همین است که چاپ کتاب با تیراژ متوسط و محدود، به روش دیجیتال بسیار به صرفه تر است.

چاپ برحسب تقاضا به ناشران این امکان را می دهد که در هنگام تصمیم گیری های مهم در مورد نشر یک کتاب، تا حد امکان ریسک چاپ بیش از اندازه را کاهش دهند، حجم کتاب های نیاز به انبار کردن را کم کنند و از این نظر در هزینه های انبارداری صرفه جویی کنند، و در نهایت اینکه حجم کتاب های برگشتی و فروش نرفته ی انتشارات خود را بکاهند. امروزه از سرعت و کیفیت بالای سیستم های جوهرافشان پیوسته برای چاپ کتاب استفاده می شود.
با به کارگیری سیستم های چاپ کتاب در انتشاراتی ها، همچنین می توان از استراتژی های کسب و کاری کهنه و غیراثربخش دست کشید و مدل های کسب و کاری مدرن (مانند سفارشی سازی انبوه، شخصی سازی انبوه و چاپ بدون نیاز به ناشر) را هم به کار بست.

دغدغه ی پایداری هم یکی دیگر از زمینه هایی ست که چاپ دیجیتال را در جایگاه بهتری نسبت به افست قرار می دهد. با چاپ بر حسب تقاضای کتاب، هم در هدررفت کاغذ و مرکب صرفه جویی می شود، و هم با کاهش زمان چاپ، آلاینده های کربنی ناشی از تولیدی ها، انبارها، حمل و نقل و مراکز دفع زباله کاهش می یابد. چاپ دیجیتال همچنین خطرات ناشی از مواد شیمیایی مضر موجود در فرآیند افست را حذف کرده است، زیرا در چاپ دیجیتال خبری از پلیت و مرکب های پایه روغنی نیست.

سیستم های حرارتی و برحسب تقاضایی که از مرکب های پیگمنتی و دای پایه آب استفاده می کنند، مانند ماشین های مدل VersaPass و DuraLink از کمپانی Memjet، از انواع سیستم های امن، پایدار، قابل اطمینان و دوستدار محیط زیست هستند که برای چاپ کتاب مناسب اند.
 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.