پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
جمعه10 فروردين 1403     Friday, March 29, 2024

در دنیای مرکب های چاپ جوهرافشان صنعتی چه می گذرد؟

پرینت هدهای چاپ جوهرافشان صنعتی، انواع مختلفی دارند که اغلبشان هم با طیف وسیعی از مرکب ها سازگارند،ولی هرکدام از آنها مرکب با ویسکوزیته ی خاص خودشان را می پذیرندکه اینجابه تشریح کارکرد آنهامی پردازیم.

مهمترین عامل در موفقیت یک پروژه ی چاپ جوهرافشان صنعتی، انتخاب مرکب و پرینت هد مناسب نوع سفارش چاپی ست. پرینت هدهای چاپ جوهرافشان صنعتی، انواع مختلفی دارند که اغلبشان هم با طیف وسیعی از مرکب ها سازگارند، ولی هرکدام از آنها مرکب با ویسکوزیته ی خاص خودشان را می پذیرند. مثلا تلاش برای استفاده از مرکب های یووی در پرینت هدهایی که سیستم گرم کننده ندارند و یا استفاده از مرکب های دارای ویسکوزیته ی بالا در سیستم هایی که با مرکب های دارای ویسکوزیته ی کمتر از 10 سنتیپوز کار می کنند، تلاش بیهوده ایست که هم عملکرد و کیفیت چاپ را به خطر می اندازد و هم پایداری کل سیستم را تحت شعاع قرار می دهد.
در این مقاله، به تشریح کارکرد مرکب های مورد استفاده در چاپ جوهرافشان فرمت عریض می پردازیم.


مرکب های سالونت
مرکب هایی که بر پایه سالونت های اورگانیک به همراه رزین و پیگمنت ساخته می شوند، ساده ترین انواع مرکب های چاپ جوهرافشان هستند. رزین استفاده شده در این مرکب ها، کار چاپ شده را در مقابل رطوبت مقاوم می کند. پیگمنت این نوع مرکب هم در مقابل کم رنگ و محو شدن مقاوم است که باعث می شود این مرکب برای چاپ سفارشات فضاهای بیرونی مناسب باشد. این نوع مرکب هم برای چاپ فرمت عریض و هم کم عرض مناسب است و می توان برای پایین آوردن هزینه های چاپ، ویسکوزیته ی آن را تغییر داد و پایین تر آورد.

مرکب های سالونت به خاطر ویژگی هایی مثل بودار بودن و استفاده ی نسبتا زیاد از مواد شیمیایی تقریبا مضر، برای مصارف صنعتی مناسب هستند و غیر از استفاده در چاپخانه های چاپ تابلو و بنر، در صنعت کاور خودرو و وسایل نقلیه هم کاربردهای فراوانی دارد.

بزرگترین محدودیت مرکب های سالونت این است که نمی توان از آنها برای چاپ مستقیم بر روی بسترهای سخت استفاده کرد چون کنترل و جلوگیری از چکه کردن این نوع مرکب بر روی بسترهای سخت، به دلیل دیر خشک شدن مرکب، کار چالش برانگیزی ست. مخصوصا اینکه امروزه، به دلیل دغدغه های مربوط به پایداری محیط زیست، مرکب های سالونت سنگین، کم کم جای خود را به مرکب های اکوسالونت دوستدار محیط زیست می دهند که چالش کنترل سرعت خشک شدن مرکب در آنها، به مراتب سخت هم هست.
 

مرکب های هات ملت
این مرکب ها همانطور که از اسمشان پیداست، حساس به حرارت هستند و وقتی در معرض حرارت قرار می گیرند، خواص شیمیایی آنها تغییر می کند. مهمترین مزیت این نوع مرکب، ماندگاری و عمر بسیار بالا و عملکرد خوب و پایدارشان در هد پرینتر است. این مرکب ها بر خلاف مرکب های سالونت، هیچ محتوای فراری ندارند، اما همچنین، انعطاف پذیری چاپ در آنها کم است که به همین خاطر، نمی توان از آنها برای چاپ بر روی اشکال پیچیده یا بر روی بسترهای ضخیم از جنس وینیل استفاده کرد. از این نوع مرکب به شکل گسترده برای چاپ جوهرافشان روی شیشه، دکوراسیون و بسته بندی های شیشه ای مثل مواد آرایشی بهداشتی و عطرها استفاده می شود.



مرکب های یووی
شعاری که تولیدکننده های مرکب های یووی به آن افتخار می کنند این است که «با مرکب یووی می توان بر روی همه چیز چاپ کرد.» این شعار در تئوری درست است، اما مساله اینجاست که چسباندن این مرکب بر روی «همه چیز» کمی چالش برانگیز است. مرکب های یووی هم مانند مرکب های هات ملت، کاملا منسجم هستند و هیچگونه ماده ی تبخیر شونده و فراری ندارند. عملکرد این مرکب ها در پرینت هدها هم فوق العاده ست، البته به شرطی که خود هد پرینت در معرض نور یووی قرار نداشته باشد. مهمترین مزیت این نوع مرکب هم این است که به خاطر سازگاری بالا با شرایط و ویژگی های مختلف، قابلیت چاپ بر روی انواع بسترها را دارند. این یعنی اینکه از مرکب های یووی جوهرافشان می توان هم برای چاپ فیلم های وینیلی مورد استفاده در صنعت کاور خودرو که تا سه برابر اندازه ی اصلی خود کش می آیند، استفاده کرد، و هم آن را بر روی شیشه، که به انسجام صد در صدی نیاز دارد چاپ کرد.
و اما یکی از بزرگترین چالش های مرکب های یووی، مربوط به امنیت و سلامت آنهاست. از آنجایی که امروزه، استفاده از مرکب هایی که فرمولاسوین آنها برای سلامت انسان مضر است، ممنوع شده است، مرکب های یووی هم به شکل مداوم در حال تغییر فرمولاسیون هستند که در نهایت هم برای انسان و هم محیط زیست، کاملا پاک و امن باشند.

یکی دیگر از ویژگی های دیگر این نوع مرکب ها، نیاز به تنظیم دقیق ویسکوزیته ی مرکب و سازگار کردن آن با پرینت هد مربوطه است، چون مرکب های یووی حتی با پایین ترین ویسکوزیته، باز هم از آب ویسکوزیته ی بالاتری دارند.

مرکب های پایه آب
احتمالا رایج ترین کاربرد مرکب های پایه آب جوهرافشان را در تکنولوژی اچ پی لاتکس دیده ایم. مرکب های پایه آب هم مانند مرکب های سالونت، دارای ذرات پلیمری هستند، اما ماده ی حلال پیگمنت در این نوع مرکب، به جای حلال های پلیمری، امولسیون یا همان لاتکس است. لاتکس ها برای سخت شدن باید در معرض حرارت قرار بگیرند. مهمترین مزایای مرکب های پایه آب، پایداری و امنیت آنها برای سلامت انسان و هزینه های پایین آنها، مخصوصا در مقایسه با مرکب های یووی ست.

یکی از رایج ترین مرکب ها از خانواده ی مرکب های پایه آب، مرکب های دای هستند که مخصوصا برای چاپ سفارشات فضاهای داخلی، یعنی در قسمت هایی که بوی مرکب های سالونت مشکل زاست، کاربرد فراوانی دارند. این نوع مرکب به شکل مستقیم بر روی پلی استر قابل چاپ است، و یا می توان ابتدا آن را بر روی کاغذ ترانسفر چاپ کرد و بعد بر روی بستر انتقال داد. از دیگر انواع این مرکب برای چاپ پارچه های پلی استری و سابلیمیشن استفاده می شود.

مرکب های هیبریدی
در سال های اخیر، شاهد تولید مرکب هایی بوده ایم که به شکل هوشمندانه، از ترکیب مرکب های بالا ساخته می شوند. مرکب های یووی – هات ملت، یووی – سالونت و یووی – آبی از انواع این مرکب ها هستند. هدف از ساخت این مرکب ها، تولید بهترین فرمولاسوین مرکبی ست که در آنها معایب مرکب ها تا حد امکان برطرف شده و می توان از مزایای چند مرکب متفاوت به شکل یکجا استفاده کرد.
 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.