پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
جمعه7 ارديبهشت 1403     Friday, April 26, 2024

تحولات چاپ دیجیتال؛ از دیرباز تا امروز

اولین فرآیند چاپ دیجیتال، در سال 1989 و بر روی کاغذ آبرنگ انجام گرفت. در این فرآیند، یک ماشین پیش از چاپ مدل Iris 3047 را برای تبدیل شدن به یک ماشین جوهرافشان، اصلاح و بازسازی کردند.

تاریخ چاپ دیجیتال در مقایسه با تاریخ صنعت چاپ، چندان قدمت دار نیست. قدمت صنعت چاپ به سال 1439 بازمی گردد، زمانی که مینز گلداسمیت یوهانس  گوتنبرگ، با ساخت یک قالب و یک پرس، چاپ را رسما اختراع کرد. از آن زمان به بعد، صنعت چاپ به شکل مداوم به تحولات و پیشرفت های خود ادامه داد و از چاپ با استنسیل به بلوک های چوبی و در سال 1796، به لیتوگرافی رسید. در دهه ی 1870 چاپ افست اختراع شد، چاپ اسکرین مدرن در سال 1907، زیروگرافی در سال 1938، چاپ سربی در سال 1949، و بالاخره چاپ دیجیتال جوهرافشان در سال 1951 اختراع و به صنعت چاپ معرفی شد.

اولین فرآیند چاپ دیجیتال، در سال 1989 و بر روی کاغذ آبرنگ انجام گرفت. در این فرآیند، یک ماشین پیش از چاپ مدل Iris 3047 را برای تبدیل شدن به یک ماشین جوهرافشان، اصلاح و بازسازی کردند. اینکار را گراهام نَش، بنیانگذار یک گروه موسیقی برای چاپ کارهای هنری گروه خود انجام داد.
در سال 1933، یعنی دو سال بعد از اختراع و در دسترس قرار گرفتن «شبکه ی جهانی اینترنت»، اولین ماشین چاپ رنگی دیجیتال به بازار عرضه شد، این ماشین را Indigo نام گذاری کردند. در همین سال هم بود که برای اولین بار، نسخه ی دیجیتالی اسناد، همین که امروزه به نام PDF می شناسیم هم به بازار آمد.

در سال 1977، شرکت لاندا، اولین سری از ماشین های چاپ دیجیتال را تولید و عرضه کرد که سریع ترین ماشین های فوتوکپی جهان بودند. لاندا بعدا کشف کرد که مرکب هایی که برای ماشین های فوتوکپی استفاده می شود و الکترواینک نام دارند، میتوانند برای پرینترها هم مورد استفاده قرار بگیرند.
مرکب الکترواینک، از ذرات رنگی معلق در یک نوع روغن تصویرنگاری به نام ایزوپار ساخته می شوند که توسط ولتاژ برق، جذب می شوند و بعد از آن، یک لایه ی نازک پلاستیکی از مرکب، بر روی کاغذ باقی می ماند.

در سال 2000، کمپانی Hewlett Packard (که امروزه آن را با نام HP-Indigo می شناسیم) بر روی ماشین های ایندیگو سرمایه گذاری کرد و سال بعد از آن، تمام سهام باقی مانده از این شرکت را خرید.

در سال 2016، چاپ دیجیتال 16 درصد از کل سهم صنعت چاپ دنیا را در دست داشت. اچ پی پیش بینی می کند که چاپ دیجیتال، به خاطر سرعت بالای تحولات و امکان چاپ بر روی بسترهای مختلف، از دنیای چاپ صنعتی هم فراتر می رود و در آینده ای نه چندان دور، سهم بزرگی از صنعت بسته بندی و نشر را هم از آن خود می کند.

امروزه تعدادی از بزرگترین کمپانی های تولید کننده ی ماشین آلات چاپ در دنیا، به تولید و عرضه ی ماشین ها و پرینترهای چاپ دیجیتال می پردازند. کمپانی های مانند:
Indigo: ماشین های تولیدی کمپانی اچ پی ایندیگو که قدیمی ترین کمپانی فعال در چاپ دیجیتال هم محسوب می شود، در انواع و مدل ها مختلف تولید می شوند. ماشین ها دیجیتال فرمت ورقی از تونر مایع استفاده می کنند و دیگر انواع مدل ها، از تونرهای خشک یا به اصلاح پودری استفاده می کنند.
Xeikon: کمپانی زیکون هم یکی دیگر از شرکت های تولیدکننده ی پیشرو در این زمینه است که ماشین های چاپ را در انواع و فرمت های مختلف تولید و به بازار عرضه می کند.
Xerox: شرکت زیراکس هم طیف کاملی از انواع ماشین آلات، از پرینترهای کوچک گرفته تا ماشین های صنعتی iGen3 و iGen4 را به بازار عرضه می کند.
Kodak: کوداک ماشین های مدل NexPress را تولید میکند که یک ماشین فرمت ورقی ست که محصول مشترک کوداک و کمپانی تولید کننده ی بزرگ آلمانی یعنی هایدلبرگ است. این ماشین ها، از انواع صنعتی بزرگ و سنگین هستند که ظرفیت چاپ در آنها بسیار بالاست.
Canon: کمپانی کانن هم یکی دیگر از شرکت های مطرح در دنیاست که به تازگی به بازار ماشین آلات چاپ دیجیتال صنعتی ورود کرده است. این شرکت، ماشین های ورقی دیجیتال تولید میکند که برخی از آنها، از قابلیت های کوتینگ بالایی برخوردارند.
Konica Minolta: ماشین های ورقی دیجیتال کمپانی کونیکا مینولتا هم به خاطر عملکرد فوق العاده و در عین حال هزینه های معقول آنها، به سرعت در بازار مورد استقبال قرار گرفتند.
Oce: کمپانی اوسی هم طیف گستره ای از ماشین های رنگی و سیاه سفید دیجیتال را تولید می کند که مخصوصا انواع ماشین های چاپ سیاه و سفید این برند به سرعت در بازار پذیرفته شدند.

فرآیند های چاپ دیجیتال
در چاپ دیجیتال، تصاویر چاپی به وسیله ی یک سری اعداد پیچیده و فرمولاسیون ریاضی بازسازی و بر روی بستر چاپ می شوند. این تصاویر از یک دسته ماتریکس ترام به نام پیکسل تشکیل می شوند و به این فرآیند، دیجیت کردن می گویند. این تصاویر دیجیت شده می توانند مقدار و اندازه ی مرکب، تونر یا انرژی الکترومغناطیسی لازم برای بازسازی تصویر چاپی را با دقت بالا کنترل کنند.
در چاپ دیجیتال، از یک سیستم مدیریت رنگ هم استفاده می شود که باعث می شود چاپ تصاویر، هر زمان و بر روی هر بستری، به شکل کاملا یکسان انجام بگیرد. چاپ با وجود یک سیستم مدیریت رنگ، یعنی تصاویر چاپی بدون نقص چاپ می شوند و مشکلات چیدمان و رجیستری رنگ ها که در چاپ های سنتی همیشه چالش برانگیز است، در این فرآیند وجود ندارد.

همچنین در چاپ دیجیتال، هد پرینتر بر روی بستر چاپی حرکت می کند و به این شکل، می تواند در تمام طول بستر چاپ کند. بزرگترین تفاوت میان چاپ دیجیتال با روش سنتی مانند لترپرس، لیتوگرافی، فلکسو و گراوور این است که در چاپ دیجیتال، نیازی به تعویض مکرر پلیت چاپ نیست و اساسا در این فرآیند پلیت چاپی وجود ندارد، ولی در روش های سنتی، برای چاپ تصاویر و رنگ های مختلف، باید به شکل مداوم پلیت های چاپ را تعویض کرد.
عدم استفاده از پلیت، باعث می شود که سرعت آماده سازی تا تحویل سفارش در چاپ دیجیتال، از چاپ سنتی بیشتر باشد. عدم استفاده از پلیت و حذف فرآیندهای مربوط به آماده سازی آن، کل فرآیند چاپی را مقرون به صرفه تر هم می کند. اما همین ویژگی یک عیب هم دارد، و آن این است که در پرینترهای دیجیتال صنعتی، بعضی از جزئیات بسیار ظریف چاپی قابل چاپ نیست و از دست می رود.

یک تفاوت دیگر چاپ دیجیتال با چاپ های سنتی این است که در چاپ دیجیتال، مرکب یا تونر به داخل بستر چاپ نفوذ نمی کند، بلکه یک لایه ی نازک سطحی تشکیل می دهد که بسته به نوع مرکب، توسط فرآیندهای کیورینگ مختلف مانند حرارت دهی یا یووی کیورینگ، بر روی سطح چاپ می چسبد و سفت می شود. همچنین در چاپ دیجیتال، رنگ های چاپی فقط با یکبار گذر از ماشین، بر روی بستر چاپ می شوند و نیازی نیست که برای چاپ هر رنگ، هربار بستر چاپ را از زیر ماشین عبور داد.

مرکب چاپ شده توسط چاپ دیجیتال در مقایسه با چاپ افست، در معرض نور خورشید آسیب پذیرتر است و زودتر شروع به کمرنگ شدن می کند. همچنین از آنجایی که مرکب های چاپ دیجیتال به شکل طبیعی از مرکب های افست نازک تر هستند، نسبت به آنها درجه ماتی و پوشانندگی کمتری دارند. بااینحال، این تفاوت فقط بر روی بسترهای چاپی شفاف و یا متالیک قابل تشخیص است، علاوه بر این، امروزه از لمینیت ها و وارنیش هایی استفاده می کنند که این مشکل را به سادگی حل می کند.

صنعت چاپ در طول تاریخ همیشه پا به پای تکنولوژی قدم گذاشته و پیش رفته است. مرکب های بهتر، بسترهای چاپی سازگارتر، تجهیزات و نرم افزارهای به روز و مدرن، کنترل بهتر و دقیق تر چاپ رنگ ها و بهبود وضوح چاپ همه و همه مصداق همین ادعاست که فرصت های بی نظیری را برای به بازار آمدن روش های نوآورانه ای مانند نانوتکنولوژی، چاپ سه بعدی، بیومتریک، بیومدیکال و چاپ امنیتی ایجاد کرده است. مقرراتی که برای پایدار کردن روش های چاپی از راه حذف آلاینده های فرار، کاهش مصرف انرژی و کاهش تولید زباله اعمال می شود، نیاز به روش های چاپ تمیزتر و سبزتر را از همیشه حیاتی تر کرده است. چاپ دیجیتال در این زمینه هم آینده ی روشنی دارد.



























منبع: Screenprintdow.com
 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.