پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران
دوشنبه10 ارديبهشت 1403     Monday, April 29, 2024

استاد بیژن درویش آسمانی شد

استاد بیژن درویش پدر آموزش صنعت چاپ ایران در شامگاه پنجم مرداد در بیمارستان گاندی تهران دار فانی را وداع گفت.
پایگاه اطلاع رسانی صنعت چاپ دیجیتال ایران ضمن تسلیت فقدان این استاد بزرگوار به اهالی صنعت چاپ کشور،بخشی از زندگینامه خودنوشت ایشان را منتشر می کند.



زندگی نامه خودنوشت استاد بیژن درویش

در چهاردهم دی 1314 در تهران متولد شدم. پدرم مهندس کشاورزی و مدیرکل اداره‌ کشاورزی بود. مادرم نیز سیکل قدیم داشت و خانه‌دار بود. در سال 1320 وارد کودکستان پرورش اهواز شدم و سال بعد در دبستان بهمن تهران آغاز به تحصیل کردم. از سال 1327 تا دریافت مدرک دیپلم در دبیرستان شاه رضای سابق تحصیل کرده و سیکل اول را نیز از مدرسه فخرآباد دریافت کردم.
در سال 1333 برای تحصیل و اخذ دیپلم متوسطه به تشویق مادرم با پاسپورت محصلی روانه اتریش و شهر وین شدم. ابتدا قصد داشتم در رشته‌ی پزشکی تحصیل کنم؛ اما آشنایی با یک گرافیست اتریشی و تشویق‌های او مرا به آکادمی هنر و رشته چاپ و گرافیک کشاند و سرانجام در سال 1337 با درجه لیسانس از آکادمی چاپ وین فارغ‌التحصیل شدم. از همان سال تا 1338 در یکی از چاپخانه‌های معروف وین به نام Elbe mol به کارآموزی پرداختم. سپس به آلمان رفتم و در رشته‌ی مدیریت و اقتصاد چاپ در دانشگاه مونیخ مشغول به تحصیل شدم و فوق‌لیسانس مدیریت و اقتصاد چاپ را دریافت کردم.
در سال 1342 به عنوان برنامه‌ریز و محاسب تولید در یکی از مؤسسات بزرگ صحافی مونیخ به نام اولدنبرگ (Oldenburg) مشغول به کار شدم. این موسسه با داشتن هزار و پانصد کارگر صحاف بزرگ‌ترین مرکز تولید کتاب در آلمان است. در همان سال برای برنامه‌ریزی و راه‌اندازی رشته چاپ در یکی از هنرستان‌های مشهور ایران با همکاری مسئولان روابط فرهنگی ایران و اتریش و نیز به دعوت وزارت فرهنگ اتریش برای همکاری با متخصصان کشور در این رشته به وطن بازگشتم.
از سال 1342 تا 1351 هم‌زمان با برنامه‌ریزی برای هنرستان در شرکت افست با سمت مدیریت تولید و برنامه‌ریزی مشغول به کار شدم و به‌طور هم‌زمان در دانشگاه علوم ارتباطات در مقطع کارشناسی ارشد روابط عمومی تدریس می‌کردم.
در سال 1352 چاپخانه کتیبه را تأسیس کردم و مدیریت آن را به عهده گرفتم و هم‌زمان مسئول بخش شیمیایی خودکفایی صنعت چاپ نیز بودم.
از سال 1364 با دفتر فنی و حرفه‌ای وزارت آموزش و پرورش در تدوین کتب و برنامه‌ریزی درس‌های هنرستان‌های نظام قدیم همکاری کردم و طی چهار سال کتاب‌های تئوری چاپ 1 و 2 و 3 و 4 و حساب فنی را برای دوره چهارساله هنرستان به انتشار رساندم.
سال 1371 نظام جدید آموزشی به پنج سال تغییر یافت که سه سال آن زیر نظر دفتر فنی و حرفه‌ای و دو سال آخر زیر نظر دفتر مدارس عالی قرار گرفت. در مرحله‌ی اول کتاب‌های سه‌ساله به نام‌های تئوری‌های چاپ و حروف تصویری و موادشناسی تدوین شد. برای دوره دو ساله‌ی کاردانی نیز کتاب صنایع چاپ و تربیت معلم زیر نظر مدارس عالی تألیف شد.
در نهایت پس از برگزاری جلسات متعدد برنامه درسی و مواد آموزشی تهیه شد و به تصویب وزارت آموزش عالی رسید؛ همچنین مقطع کاردانی این رشته همچنان در مرکز آموزشکده یافت‌آباد تدریس می‌شد. از سال 1371 تا 1380 به عنوان مشاور امور چاپ در توسعه چاپخانه صنایع آموزشی هم فعالیت داشتم. در سال 1381 نیز موسسه فرهنگی هنری پاپیتال سبز را تأسیس کردم که مرکز واحد 42 دانشگاه جامع علمی- کاربردی است و هم‌اکنون نیز در همین موسسه فعالیت می‌کنم.
اکنون در نظام جدید آموزشی دوره آموزشی در هنرستان‌ها سه سال است و کتاب‌های آن زیر نظر کمیسیون سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش تدوین می‌شود. در رشته‌ی چاپ متخصصان این زمینه نیز در تدوین کتاب‌ها و تدریس فعالیت می‌کنند. این‌جانب با حکم معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهش از سال 1382 تاکنون به عنوان عضو هیئت‌علمی برای بررسی کتب فعالیت دارم.
از سال 1375 با همکاری مرکز برنامه‌ریزی و آموزش نیروی انسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تدوین دوره‌های کاردانی و کارشناسی رشته چاپ و نشر و کارشناسی ارشد رشته‌های صنایع چاپ و مدیریت نشر (در چهار گرایش) اقدام کردم. پس از تصویب این دوره در وزارت علوم تحقیقات و فناوری اولین دوره‌های کاردانی و کارشناسی رشته چاپ و نشر در مرکز شماره یک فرهنگ و هنر افتتاح شد، در حالی که اینجانب مدیرگروه این مرکز بودم.
این مرکز پس از سه دوره فارغ‌التحصیل کردن دانشجویان با همت مدیرکل چاپ و نشر و نیز مدیریت نیروی انسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مرکز شماره پنج منتقل شد. در سال 1385 با فعل و انفعالاتی که در مدیریت چاپ و نشر به وجود آمد بخش چاپ در وزارت ارشاد باقی ماند و نشر به قسمت‌های دیگر انتقال یافت.
در همین راستا دوره‌های چاپ و نشر در کمیسیون برنامه‌ریزی دانشگاه جامع علمی-کاربردی زیر نظر اینجانب به صورت گرایشی انجام شد. اکنون دوره کاردانی چاپ در دو گرایش و دوره کارشناسی در چهار گرایش در مراکز یک، 5 و چند مرکز فرهنگی علمی-کاربردی برگزار می‌شود.
 

دیدگاه کاربران

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید :

  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود.
دیدگاه شما ثبت شد
پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به "پایگاه اطلاع رسانی چاپ دیجیتال ایران"است.